Ota yhteyttä: 045 634 9018 / Veera
Tärkeää olisi, että sonni ei periytä mellopäätä, leveitä lapoja eikä leveää lantiota, josta syntyvä vasikka voi jäädä kiinni.
Syntymäpaino on yksi osa poikimahelppoutta, mutta ei kaikki kaikessa. Raamikas vasikka voi olla aika painavakin syntyessään ja silti se solahtaa kauniisti maailmaan. Syntymäpainosta käytän nyrkkisääntöä, että hiehosonnin syntymäpaino alkaa nelosella ja lehmille käytettävän sonnin vitosella. Pari kertaa tai enemmän poikineille voi käyttää samaa lehmäsonnia rodusta tai risteytyksen asteesta huolimatta, ainakin meillä. Syntymäpainolla ja kasvupotentiaalilla on vahva positiivinen korrelaatio, joten sen takia ei kannata käyttää hiehosonneja vanhoille lehmille tai sitten menetetään kasvupotentiaalia.
Sonnin pitää olla riittävän suuri pystyäkseen astumaan ison lehmän. On mahdollista, että yksivuotias sonni ei ylety astumaan karjan suurimpia lehmiä ja saattaa muutenkin työstään innostuneena väsyttää itseään liikaa. On järkevää pitää karjassa eri ikäisiä sonneja, jotta voi valita astutuslaumojen kokoja niin, että nuori sonni ei ylirasitu.
Simmental on viime vuosina mennyt kovaa vauhtia syntymänupoon päin ja nyt maailmallakin alkaa olla jo kohtalainen valikoima hyviä, nupoja sukuja. Lihakkuus ja sarvellisuus ovat perinteisesti kulkeneet käsi kädessä, joten ei ehkä kuitenkaan kannata kokonaan hylätä sarvellisia linjoja.
Normaali luonne on tottakai sonnin tärkein ominaisuus. Sonni on vähän niin kuin koiranpentu, se haluaa tietää paikkansa laumassa ja jotkut myös kokeilevat tuota paikkaansa nuoruuden touhuissaan sekä suhteessa lauman muihin sonneihin, että suhteessa ihmiseen. Tuolloin on kasvattajan tehtävä varmistaa, että sonni todella tietää oman paikkansa eikä hetkeäkään kuvittele olevansa lauman johtaja. Ihminen on aina johtaja, sekä sonnin että koiranpennun. Sonni ei yleensä halua olla yksin ja kokemukseni mukaan sonnit hengaavat mielellään lehmien mukana myös muulloin kuin astutuskaudella. Jatkuva liikunta on tärkeää sonnin kunnolle. Jos sonni on seissyt koko talven paikallaan pienessä karsinassa, ei ihme, että jalat eivät kestä astutuskaudella. Sorkkahoito on myös osa sonnin vuosihuoltoa ja kivennäiset kuuluvat siitossonnin lautaselle.
Tämän vuotisessa sonnivalikoimassamme on hyvä määrä eri sukuisia sonneja. Isäsonnit ovat lähes kaikki keinosiemennyssonneja ja melkein kaikki ovat niin uusia sukuja Suomessa, että ne sopivat lähestulkoon kaikkiin karjoihin.