Mattilan tila on kantatila Nokian Sarkolassa, jonka historia tunnetaan vuoteen 1540 asti. Tila pilkottiin kahdeksan sisaruksen kesken 1960-luvulla, jonka jälkeen pappani ja mummuni viljelivät Uusi-Mattilan tilaa ja papan veli Vanha-Mattilan tilaa yhteistyötä ja osittain yhteisiä koneita ja rakennuksia hyödyntäen. Lypsylehmät vaihtuivat jo mummun ja papan aikana 1970-luvulla sonneihin ja pikkuhiljaa 1990 ja 2000 lukujen aikana äitini ja isäni toimesta myös emolehmiin.

Tilan nykyinen toiminta on aloitettu vuonna 2010, kun aloin Markku Antilan kanssa rakentamaan emolehmille vinokuivikepohjaista pihattoa. Emoja oli tuolloin 23 ja lisäksi nuorkarjaa. Peltoa karjan tarpeisiin vuokramaineen oli noin 30 ha. Siitä asti onkin maalisuti viuhunut ja hitsauskone kärynnyt. Lähes joka vuosi on tehty uusia rakennuksia tai katettu ja korjattu vanhoja, omaa työtä tappiin asti hyödyntäen.

Emolehmistä suurin osa, 160 emoa, asustelee nyt hiekkaparsipihatoissa ja käy ruokailemassa erillisessä ruokintakatoksessa. Vanhemmassa hallissa asustelevat nuoremmat emot, hiehot ja siitossonnit. Pihat, tarhat ja hallit on asvaltoitu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa on pyritty sekä eläinten että työntekijöiden hyvinvointiin ja työvaiheiden järkeistämiseen.

Make on vastannut lähes kaikesta suunnittelusta, mitoituksesta ja ideoinnista, toteutuksesta puhumattakaan, joten jos tarvitset vinkkejä vasikkapiiloista, kivennäistelineistä, tarhoista, juomakupeista tai muista teknisistä ratkaisuista, ota yhteyttä! Koekappaleita on tehty kotikäyttöön, joten nyt näitä kehtaa vaikka myydä.

Näkymä Mattilan tilakeskukseen 1940-luvulla. Kuvassa etualalla olevalle ”Pallokenttä” nimiselle tontille on rakennettu tilan uusimmat tuotantorakennukset.
Kaarelan tila on nykyisin osa Uusi-Mattilan tilaa. Kuvassa Aakusti Jokinen kyntää pihapeltoa 1930-luvulla.
Tilan ensimmäiset emolehmät oleilivat 1990-luvulla harmaan ladon takana olevassa katoksessa. Kuvassa etualalla lauman sonni, Aberdeen Angus-rotuinen Toivettulan Emppu.
Tilan ensimmäiset emolehmät 1990-luvulla olivat maitorodun ja eri liharotujen risteytyksiä, kuten tuohon aikaan oli tapana.
Taustalla näkyvä punainen navettarakennus on 100 vuotta vanha, se peruskorjattiin 2015.

Kolumni Nokian Uutisissa 7.8.2013

Kirjoitus Nokian Uutisissa 19.7.1992

Apila ja Veera

Apila on kautta aikain ensimmäinen emolehmämme 90-luvulta!