Millainen on hyvä rakenne ja mitä hyötyä siitä on?

Pään muoto

Kapea otsa on mukavampi synnytettävä, kuin kovin leveä. Luonnostaan nupolla eläimellä otsa on usein kapeampi kuin sarvellisella.

Rungon pituus

Vasikan syntymäpaino ei ole poikimatapahtuman onnistumisen kannalta läheskään ainoa merkittävä tekijä. Vähintään yhtä tärkeää on syntyvän vasikan pitkä ja solakka muoto. Pitkään raamiin mahtuu myös tulevaisuudessa kasvukiloja enemmän kuin kovin lyhyeen.

Lihakkuus

Lihakkuus, siitä tulee sonnimyyjän tili, eli talouden kannalta on oleellista, että vasikka kasvaa ja luokittuu hyvin.

Hyvät jalat ja paljon muuta

Siitossonnin jalat ovat kovilla, niiden pitää kestää ensin nuorena räjähtävä kasvu ja aikuispainossaan ahkera työ kelissä kuin kelissä. Runko- ja jalkaominaisuudet saattavat vaikuttaa paljonkin eläimen kestävyyteen. Toisaalta ainakaan Suomalaisessa lihantuotannossa ei eläimen väristä tai luontaisesta kauneudesta juuri kukaan ole valmis maksamaan sen enempää kuin vähän notkoselkäisestä tai ventovuohisesta. Jos saisi valita, niin tottahan itsekin haluaisin näyttää Sara Siepiltä, mutta koska en näytä, turvaudun Esa Saarisen muumifilosofisesti tyytymään siihen, että töpöjaloillakin pääsee. Myös vanha ja hyvä emolehmä.

Faban emolehmä-asiantuntijat rakennearvostelun koulutuspäivillä Uusi-Mattilan tilalla kesäkuussa 2022. Tuleekohan Ulrikista hyvä siitossonni…
Faban päärakennearvostelijat Tero Mustonen ja Senja Luomajärvi sekä emolehmäasiantuntija ja pitkän linjan Simmental-jalostaja Johanna Särkijärvi arvioivat Uusi-Mattilan Pontuksen rakennetta.