Oppia ikä kaikki… seurailemalla ja tarkkailemalla eläimiä pääset kärryille normaalista poikimarutiinista ja opit puuttumaan erityistilanteisiin. Poikivaa eläintä ei kannata liikoja häiritä, mutta varsinkin kesyiltä ja rauhallisilta eläimiltä voit ihan hyvin käydä kokeilemassa, minkä kokoinen sorkka syntyvällä vasikalla on ja kuinka vahva vasikan jalka on vuohisen kohdalta. Näillä tiedoilla pystyt arvioimaan syntyvän vasikan kokoa verrattuna poikivaan lehmään tai hiehoon ja mahdollisesti hälyttämään apuvoimia, jos on iso vasikka tulossa.

Vetoavun suhteen ei kannata yrittää mitään henkilökohtaisia sankaritekoja ainakaan, jos ei ole voimanostaja tai muuten raavas mies. Niin kauan kuin näkyy vain sorkat ei ole kiire ja ehdit pyytää kaverin avuksi, mutta jos vasikka on jo puolivälissä tulossa ja vetovoimasi loppuu, on vasikka vaarassa tukehtua. Myös takaperin tuleva vasikka kannattaa aina vetää ulos, eikä jäädä odottelemaan, koska sen hapensaanti on vaarassa.

Normaalisti vasikan ulos tulo vauhdittuu, kun vasikan pää osuu lehmän hännän tyvessä (sisäpuolella) olevaan taikanappiin, sorkat ovat tuolloin jo reilusti ulkona. Poltot voivat myöhemmin heikentyä, jos vasikka on sellaisessa asennossa, esimerkiksi takaperin, että se ei osu kunnolla taikanappiin ja aiheuta siten polttoja lehmälle. Tällöin hyvä apu on tunkea oma kätensä synnytyskanavaan sen verran, että lehmä tuntee, että sen pitää työntää. Lehmä on yleensä voimakkaampi kuin sinä, joten anna sen toimia.

Normaalisti sujunut poikiminen voi päättyä surullisesti, jos lehmä nousee ylös hieman liian aikaisin ja vasikka putoaa alas niskoilleen. Varsinainen putoaminen ei yleensä haittaa mitään, mutta jos vasikka jää mytyksi niskoilleen niin, että ei saa happea, seuraukset ovat ikävät. Toisinaan kalvot ovat niin sitkeät, että eivät hajoa itsestään tai sattumalta juuri naaman edestä ehjät. Myös tällöin tarvitaan ripeää apua.

Eläinten poikimiseen käyttämä aika vaihtelee paljon, toinen hankkii päivä kaupalla ja toinen putkauttaa jälkikasvunsa vartissa pihalle. Yritä olla skarppina, kun vahdit poikimisia, joskus 15 minuutin keskittyminen vain nettikoneeseen kesken tarkkailun tulee kalliiksi.

Takaperin tuleva vasikka autetaan aina vetämällä ulos. Takaperin tulevan vasikan tunnistaa yleensä sorkkien asennosta ja jalkojen kulmista. Varmin tuntomerkki on häntä.
Kaksosia ei synny lehmille kovin usein, mutta kun syntyy, ne tarvitsevat enemmän tarkkailua kuin yksi vasikka. Poikimisessa saattaa myös joutua auttamaan. Tuolloin on tärkeää varmistua siitä, että auttaa ulos yhden vasikan kerrallaan, eikä vedä kahta eri vasikkaa yhtä aikaa