Emolehmien vasikoiden ruuansulatus pääsee kehittymään hyvin luonnollisella tavalla, koska vasikat juovat emonsa maitoa noin puolivuotiaaksi ja harjoittelevat siinä ohella karkea- ja väkirehun käyttöä. Joskus kuitenkin myös emolehmien vasikat puhaltuvat syötyään ehkä liikaa jauhoja tai apilapitoista rehua. Erityisen petollinen on apilan odelma ensimmäisen pakkasyön jälkeen. Puhaltuessaan vasikan pötsi on niin täynnä kaasua, että se ei enää pääse pois luonnollisia reittejä, vaan sekoittuu muun pötsinesteen kanssa. Vasikka on selvästi turvonnut ja olotila on tukala.

Vanha keino ensiavuksi on öljyn juottaminen, mutta itse en ole saanut siitä hyötyjä. Meillä parhaiten toiminut keino on ison, ns. kalkkineulan työntäminen vasikan pötsiin nahan läpi ja siitä reiästä, neulan sisältä, pahanhajuinen kaasu tulee pihinällä ulos. Vasikan olo kohenee silmissä, kun paine pötsissä laukeaa. Kipulääkitys on myös tarpeellinen ei niinkään neulan reiän vaan muuten huonon olon takia.

U-M Uderzo puhaltui syksyllä vieroituksen aikoihin. Tilanne ratkesi, kun ylimääräinen kaasu saatiin pois pötsistä. Vasikka täytyy pitää paikallaan sen aikaa, kun neula-venttiili tyhjenee.