Simmental-sonnit
Uusi-Mattilan Vobba nautiskelee trimmauksesta.

Simmental-sonnin kuuluu olla lihaksikas ja jyhkeä, lempeä, mutta hoitaa kuitenkin työnsä riittävällä jämäkkyydellä. Simmentalien jalostus on ollut lempipuuhaani alusta alkaen ja valmistuttuani seminologiksi 2007 myös emolehmien keinosiemennys on kuulunut lempitöihini.

Meillä on ollut Simmental-rotuisia siitossonneja myynnissä jo usean vuoden ajan ja valikoima paranee vuosi vuodelta, kun eläinten jalostus menee eteenpäin. Viisi viikkoa kestävän siemennyskauden aikana keinosiemennän karjamme parhaat lehmät ja hiehot puhdasrotuisilla simmental -keinosiemennyssonneilla. Valitsen yli sadan sonnivasikan joukosta sekä suvuiltaan, painoiltaan, ulkonäöltään että tietysti luonteeltaan parhaat vasikat tilamme omaan kasvukokeeseen.

Siitossonnikasvattamomme sijaitsee vanhassa pihatossa, jossa siitossonniksi kasvatettavat pojat saavat lepäillä kestokuivike- tai vinokuivikepohjalla, ruokailla betonipohjalla ja ulkoilla asvalttitarhassa. Erilaiset alustat ovat sonnien jalkaterveydelle tärkeät. Kasvukokeemme aikana nuoret siitossonnit saavat hyvälaatuista säilörehua, viljasekoitusta ja tietenkin kivennäistä. Simmentalin kuuluu kasvaa hyvin ja kestää tehokasta ruokintaa.

Ostajien toiveiden mukaisesti siitossonnimme ovat syntymänupoja, kilttejä ja perinnöllisten sairauksien varalta genomitestattuja.

Emme ole vielä järjestäneet omaa siitossonnihuutokauppaa, vaan kaikki siitossonnit myydään kiinteään hintaan. Vuonna 2024 tilalla järjestetään ensimmäiset Sonnimarkkinat, jolloin on mahdollista tutustua sekä myytäviin siitossonneihin että yhteistyökumppaneidemme ständeihin ja kokea koko perheen Sonnimarkkinatunnelmaa!

Vuoden 2024 Simmental-rotuisten siitossonnien myyntilistalla on hyvä valikoima eri liharotuisten keinosiemennyssonnien jälkeläisiä. Saksalaisten isäsonnien Amadeuksen, Primuksen, Ingmarin, Hikingin ja Mahangon poikia. Ruotsalaisten keinosiemennyssonnien pojista Mustikin ja Chaplinin jälkeläisiä, sekä kanadalaisesta alkiosta syntynyt Wellu! Myynnissä on myös yksi poika kultakin tilasonniltamme Nasselta, Tikiltä ja Tarapacalta, jotka itse ovat keinosiemennyssonnien jälkeläisiä.

Ryhdy sinäkin simmental-kasvattajaksi!

Riittävä maitoisuus on Simmentalin tunnusmerkki. Itselleni tuottaa mielenrauhaa poikimiseen valmistautuvan hiehon utare, joka kasvaa ja täyttyy kunnolla ennen poikimista. Olen urani alkuaikoina nähnyt myös pikkiriikkisiä utareita, josta näkee jo päällepäin, että vasikkaa joutuu lisäruokkimaan. Se ei ole emolehmätuotannon tarkoitus, vaan jokaisen emon pitää pystyä ruokkimaan oma vasikkansa. Simmentalia voi käyttää menestyksekkäästi myös risteytyskarjoissa, jolloin saadaan lisää maitoisuutta emoihin. Itseäni Simmentalin kasvattaminen on kiehtonut koko urani ajan ja nimenomaan jalostus antaa tekemiseen uutta potkua. Simmental kasvattajilla on Suomessa pieni mutta pippurinen Suomen Simmentalyhdistys ry, tervetuloa mukaan toimintaan!

Simmental sopii myös käytettäväksi siitossonnina lypsykarjassa. Rotumme taipuu moneksi, eläimiä on hyvin eri kokoisia helposti syntyvä ja hyvin kasvava vasikka on haluttu myös lypsykarjassa, joten kysy ihmeessä meiltä siitossonnia myös lypsykarjaan! Siitossonnikauppa on kiivaimmillaan huhti-toukokuussa ja eniten tehdään kauppaa 1-vuotiaista nuorsonneista. Pyrimme jatkossa laajentamaan valikoimaamme niin, että myös muina vuodenaikoina olisi siitossonneja kaupan ja tarjolla olisi myös vanhempia siitossonneja.

Nähdään siitossonnikaupoilla!