”Lasten iso, pyöreä liukuri, jossa on tukevat kahvat molemmin puolin, eli Ufo”.  Tämä oli ihan ensimmäisiä vinkkejä emolehmätuotantoon, jonka sain ystäväni äidiltä, pitkän linjan Charolais-kasvattajalta Kauppisen Merjalta – kiitos siitä.

Silloin tällöin voimakkaan vetoavun jälkeen, kaksosten takia, tai tuntemattomasta syystä lehmä työntää kohtunsa ulos poikimisen jälkeen. Se voi tapahtua samassa ryöpsähdyksessä, kun vasikka pullahtaa maailmaan tai jopa tunteja myöhemmin. Toivottavasti lehmä on jo valmiiksi puhtaassa, hyvin kuivitetussa poikimakarsinassa, jolloin muut lajitoverit eivät tule ihmettelemään tilannetta ja tallomaan kohtua. Jos lehmä seisoo, on tämä kyseinen Ufo todella hyvä apuväline kohdun kannattelemiseen. Kohtu ei saa roikkua omalla painollaan lehmän perässä, koska se venähtää ja rikkoutuu nopeasti. Lehmä pidetään siis paikoillaan ja kohtua kannatellaan vähintään kahden henkilön toimesta samalla, kun odotetaan eläinlääkäriä saapuvaksi paikalle. Kohtua voi myös pestä kylmällä vedellä, jolloin verisuonet supistuvat ja sen paikalleen asettaminen helpottuu. Hurjan näköisestä alkutilanteesta huolimatta eläin saadaan yleensä hoidettua hyvin kuntoon, kunhan vain ensiapu on nopeaa eikä eläinlääkärillä kestä montaa tuntia saapua paikalle.

Lasten ”ufo”-luikurissa on hyvät, tukevat kahvat molemmin puolin, jolloin kaksi henkilöä voi kannatella kohtua lehmän eri puolilla. Itse kohtu lepää liukurissa.