”Siitossonnin karsinaan ei välttämättä tarvita vesikuppia, tai ainakaan sulana pysyvää” ”Senhän nyt vaikka kantaa ämpärillä” ”Yksi elukka vaan” ”Ja yksi talvi vaan”.

Olipa kerran siitossonni, jonka karsina oli ihan hallin toisessa päässä. Eri päässä kuin vesihana. Eläimellä pitää aina olla sulaa vettä saatuvilla, joten sitä kannettiin sinne aamulla ensimmäisenä. Vesi oli lämmintä ja hyvää, joten sonni pyysi toisenkin ämpärillisen. Kun kaikki muut eläimet oli ruokittu, piti vielä käydä katsomassa, että sonnilla oli vettä ja sitten mennä tarvittaessa hakemaan ämpärillinen lisää, päiväksi varastoon.

Muutamassa tunnissa vesi jäätyi, joten sitten jää piti naputella pois. Vesi oli lämmintä ja hyvää, joten sonni pyysi toisenkin ämpärillisen. Kun kaikki muut eläimet oli ruokittu, piti vielä käydä katsomassa, että sonnilla oli vettä ja sitten mennä tarvittaessa hakemaan ämpärillinen lisää, illaksi varastoon.
Iltatarkastukselle mennessä vesi oli jäätynyt ja taas naputeltiin, haettiin vettä -toinen ämpärillinen juotavaksi ja kolmas jäädytettäväksi yön aikana.

Lokakuu-marraskuu-joulukuu-tammi-helmi-maalis, huhtikuussa ei enää tarvinnut naputella jäätä. Toukokuun lopussa laitumelle, syyskuun lopussa sisälle. Joku oli kesän aikana hajottanut vesiämpärin, joten soitto putkimiehelle. Juomakupin korjaus ja uusi lämpörele 200 euroa. Kyllä kirpaisi!

Sonnin juottamiseen kului päivässä noin 23 minuuttia. Vanhempainvapaan takia sen teki lomittaja, eli hintaa 4,20€/pv. Yhteensä 243 päivää, 1020,60€!!! Ja vain yksi sonni ja yksi talvi!!

Joskus pienetkin asiat kannatta hoitaa kuntoon.

Kyllä se vesi maistuu ämpäristä niin herkulliselta! Kertoo U-M Sisu.