Simmental emolehmänä

Suomessa on yli kaksikymmentä nautarotua, joista puolet on tarkoitettu maidontuotantoon ja puolet lihantuotantoon. Simmental on valikoitunut meille parhaaksi roduksi vuosien saatossa kokeiltuamme monia rotuja ja niiden risteytyksiä. Simmental on valkopäinen, ruskea-valkoinen, iso ja rauhallinen nautarotu, joka on kotoisin Alppien alueelta. Simmentalista on sekä lypsy- että liharotulinjaa ja sekä sarvellisia että nupoja eläimiä. Meidän tilallamme kaikki eläimet ovat liharotuisia, osa on luonnostaan nupoja, osa nupoutettuja. Kaikki jalostuseläimemme ovat puhdasrotuisia Simmentaleja. Lihantuotantoryhmässä on jonkin verran myös eri rotujen risteytyksiä.

Keinosiemennystä on käytetty vuodesta 2008 asti sekä parhaiden eläinten jalostuksessa, että lihantuotantoryhmässä tuottamaan mahdollisimman paljon sonnivasikoita ns. Y-seksatulla siemenellä. Tavoitteenamme on jalostaa kestäviä ja helposti käsiteltäviä lehmiä, jotka tiinehtyvät hyvin ja hoitavat vasikkansa kunnollisiin vieroituspainoihin vuodesta toiseen. Lukuina tämä tarkoittaa vähintään 6-8 poikimista per lehmä, lehmävasikoilla vieroituspaino 200pv iässä saisi olla vähintään 350kg, sonnivasikoilla vähintään 400kg.

Simmentalin vahvuuksia ovat hyvä kasvupotentiaali ja vähärasvaisuus. Maidontuottajana Simmental on liharotujen ykkönen, joskin sitäkin ominaisuutta pitää seurata jalostustavoitteita laadittaessa, sillä hyväkasvuinen vasikka on myös paikalla aina ruoka-aikaan. Suuri ja repsahtanut utare ei myöskään ole sama asia, kuin hyvä maidontuotanto. Hyvä emolehmä säilyttää kuntoluokkansa imettämisensä aikana ja tiinehtyy moitteettomasti. Annamme emoillemme poikimisen jälkeen tiinehtymiseen asti väkirehulisän, koska sen on todettu pitävän varsinkin nuorempien emojen kurvit kunnossa ja nopeuttavan tiinehtymistä. Myös vasikat saavat omasta vasikkapiilostaan lisäruokaa heti, kun oppivat sitä hyödyntämään.

Uusi-Mattilan Melli ja Oregano.
Uusi-Mattilan Melli ja Uusi-Mattilan Oregano ovat vanhoja hyviä Simmental-lehmiä, jotka tosiaan ovat ruoka-aikaan paikalla. Taaempana näkyy Afrodite, jonka kaunis väritys tulee risteytyksestä Simmental-Aberdeen Angus.
Simmental-rotu on kuuluisa hyvästä maidontuotannostaan, sen ansiosta Simmental-vasikoilla on keskimäärin parhaat vieroituspainot muihin liharotuihin verrattuna. Vieroituspainot punnitaan ja lasketaan 200 vrk:n ikäisille vasikoille. Kuvassa U-M Estelle ja tyttärensä U-M Teresa.