Hyvää Isänpäivää!

Nasse-sonni
Nasse.

Tilallamme käytetään paljon keinosiemennystä, mutta tärkeä rooli on myös astujasonneilla, jotka astuvat tiineiksi ne emot, joiden tiineyttäminen ei syystä tai toisesta ole onnistunut keinosiemennyksellä. Nasse oli persvakoäijä, joka oli paikalla silloin kuin eniten tarvittiin. Jos hän olisi ollut ihminen, hän olisi korjannut myös vuotavat juomakupit, roikkuvat ovet ja kyykistellyt vaihtamassa talvirenkaat persvako vilkkuen. Ja murahtanut jotakin tunnistamatonta mennessään.

Nasse oli nuorena jukuripää. Ei vihainen, mutta kuitenkin pessimistisellä maailmankuvalla varustettu sonni. Hänen emonsa Helmililjakaan ei ollut se pullan tuoksuinen ja positiivisuutta hersyvä äitihahmo, vaan enemmän tätä perisuomalaista naistyyppiä. Helmililjalla oli ainoana karjassani isänä sveitsiläinen sonni Wams, joten sen pojista sai erisukuisen sonnin omaan käyttöön. Helmililja siemennettiin kesällä 2015 irlantilaisella mahtisonnilla Auroch Deuter, joka hyvän lihakkuutensa lisäksi periytti myös nupoutta, joka ei ollut tuohon aikaan mitenkään tavallista. Helmililjan kantoaika oli kymmenen päivää keskimääräistä lyhyempi, joten se yllätti joka vuosi poikimalla ”ajoissa”. Maaliskuun lopussa 2016 syntyi 42-kiloinen pikku-Nasse.

Nasse-sonni.

Irlantilaiset sonnit ovat muhkeita ja jyhkeitä, juuri sellaisia miltä Simmentalin pitää näyttää! Usein niissä on huonona puolena sarvellisuus ja iso syntymäpaino. Emonsa Helmililjan puolelta Nasse sai kuitenkin sopivasti siroutta ja kevyttä syntymäpainoa, joten sitä päädyttiin käyttämään astujasonnina hiehoilla. Hiehosonnin tulee periyttää monta kiloa pienempää vasikkaa kuin aikuisia lehmiä astuvan sonnin. Nasse oli homotsygoottinupo, eli se periytti nupoutta myös kaikille jälkeläisilleen. Vaikka Nasse olikin oman elämänsä synkeä Ihaa, se oli tottelevainen ja nöyrä työmyyrä, joka aina teki kuten naiset käskivät. Toisinaan tuli kolotuksia, kuin kenelle tahansa keski-ikäiselle ukolle, mutta hammasta purren ja valittamatta Nasse hoiti aina vastuullisen työnsä kunnialla. Hiehot tiineyhtyivät hyvin ja poikiminen sujui luotettavasti ja helposti.

Nassen jälkeläisiä on karjassamme tällä hetkellä 43. Suurin osa on myyty, osa jalostukseen, osa teuraskasvatukseen. Yhteensä Nassella on poikia ja tyttäriä lähes 100 kuusi vuotta kestäneen astujauransa ajalta. Hatunnoston arvoiset lukemat.