Se on poika!

Ensimmäinen päiväni äidin hellässä huomassa.

Juhannuksena siemennetyistä lehmäneidoista Utulilja on nyt onnellinen äiti! Sunnuntai-iltana 31.3. Utulilja alkoi tuntea synnytyksen lähestyvän. Olimme parhaillaan auttamassa Raesokeria, jonka vasikka oli syntymässä takaperin, niin sanotussa häntätarjonnassa. Vasikan kuuluisi syntyä etuperin, etujalat edellä, mutta tässä tapauksessa etujalkojen sijaan ensimmäisenä syntymässä tuntui olevan pelkkä häntä. Make on erikoistunut kääntelemään syntyvän vasikan raajoja parempiin asentoihin, joten tässä tottumattomalle hyvinkin hankalassa synnytyksessä ei ollut mitään hätää. Make kaivoi pitkällä vasikan mahan alla lojuneet jalat esiin ja vasikka vedettiin takaperin, takajalat edellä maailmaan. Utulilja pääsi omaan poikimakarsinaansa valmistautumaan poikimiseen.

Utuliljan poikiminen sujui ripeään tahtiin.

Utulilja poiki oman vasikkansa maailmaan noin kolmen tunnin kuluttua, ilta yhdeksän aikaan. Ensimmäisestä synnytyksestään huolimatta Utulilja osasi toimia esimerkillisesti ja alkoi heti hoivailla ja nuolla vasikkaansa kuivaksi. Kun vasikka alkaa pysyä tasapainossa jaloillaan, se hakeutuu elämänsä tärkeimmän aterian ääreen, eli juo ternimaidon. Vasikalla ei ole syntyessään omaa vastustuskykyä, vaan se saa emonsa ternimaidosta kaiken tarvitsemansa vastustuskyvyn ja tietenkin myös energiaa. Vasikka menee syömään ensimmäistä kertaa usein noin tunnin-parin ikäisenä. Kävin aamulla neljän aikaan tervehtimässä poikaa uudelleen ja se oli silloin juuri syömässä välipalaa. Make katsoi jo aiemmin valvontakamerasta, että tuoreella parivaljakolla oli kaikki hyvin.

Ensimmäisenä päivänä tehtävä syntymäpainon punnitseminen oli hiukan jännittävää, mutta hyvin se meni!

Aamutöiden jälkeen Utuliljan poika punnittiin: 44kg. Juuri sopiva paino hiehon vasikalle ja sopiva paino pojan omaa tulevaisuutta ajatellen, koska hänestä saattaa vuoden päästä tulla siitossonni jonkun karjaan! Tarkistin wwwsonnista hänen isänsä Benediktin ajantasaiset tiedot ja harmikseni huomasin, että hänen syntymäpainoindeksinsä oli vähän koholla. Toivotaan, että se kääntyy laskuun, kun jälkeläisiä syntyy lisää pitkin kevättä ympäri Suomen. Meillä Benediktin tähän mennessä syntyneet jälkeläiset ovat ollet hyvin sippoisen kokoisia. Utuliljan poika sai nimekseen Uusi-Mattilan Ykä. Tämän vuoden viralliset kirjaimet vasikan nimille ovat Å, Ä, ja Ö, mutta otin lisäksi apukirjaimet X, Y ja Z, niin on helpompi keksiä yli kaksi sataa nimeä.

Olen äidin alla piilossa.

Samana päivänä samalla sonnilla siemennetty neitokainen Ulla ei ole vielä poikinut, mutta lähipäivinä se tapahtuu! Odotellaan ja seuraillaan tilannetta!