Ulla ja Utulilja ovat tiineitä!

Kuvassa Faban seminologi Sole Raittila ultraa Uusi-Mattilan Räiskälettä, joka myös on onnellisesti tiineenä. Ultraaja näkee otsallaan olevista laseista kuvan lätäköistä ja niissä toivottavasti kelluvasta alkiosta. Ultraus on tehokas tapa saada etukäteen tietoon mahdollinen mutta harvinainen kaksostiineys.

Juhannuksena siemennetyt lehmäneidit Ulla ja Utulilja ovat tiineenä, eli kantavana, eli raskaana! Naudoilla tiineys tarkastetaan joko palpoimalla kohtu peräsuolen kautta joko pelkästään käsin tai ultraäänilaitteen avulla. Ultraäänilaitteella tiineys on mahdollista havaita jo noin 30 päivää siemennysajankohdan jälkeen. Ultrausta tekevät eläinlääkärit ja seminologit. Ammattimainen seminologi, eli keinosiementäjä voi tuntea käsin tunnustelemalla tiineyden noin 5-6 viikkoa siemennyksestä. Itse kotitarvesiementäjänä ja kotitarveseminologina tunnistan tiineyden noin yhdeksän viikon paikkeilla, jolloin sikiö on jo pienen hiirulaisen kokoinen ja kelluttelee nesteellä täyttyneessä kohdussa.

Neitien laskettu aika on 8.4.24 eli naudoilla tiineys kestää noin viikon kauemmin kuin ihmisellä, yhdeksän kuukautta ja noin kymmenen päivää. Onnea! Toivottavasti kaikki menee hyvin!