Ullan ja Utuliljan juhannusheilat

Reipas ja järkevä Utulilja valmistautuu juhannusjuhliin.

Ulla ja Utulilja, ihanat lehmäneidot olivat juuri ”siinä iässä” tänä juhannuksena. Valmiina rakkauden taikoihin! Vanhan kansan uskomuksen mukaan, kun juhannusyönä katsoo kaivoon tai lampeen, näkee siellä tulevan sulhasensa.
On kuin kaivoon katsoisi, kun katsoo typpipönttöön, jossa odottavat sonnin siemenannokset 196 asteen pakkasessa, nestemäisessä typessä. Valmiina sulatettavaksi juhannusyön uimamaratonille.

Ullaa vähän ujostuttaa kaikki uusi. Aikuistumisen kesä tarjoaa kaikenlaista jännittävää!

Sulhaseksi Ullalle ja Utuliljalle valikoitui baijerilainen herrasmies Benedikt. Faban esittelytekstin perusteella Benedikt edustaa vanhaa, kaunisrunkoista yhdistelmätyyppiä ja sillä on hyvä jalkarakenne. Jos tähdet olivat kohdillaan, saamme odottaa huhtikuun alkupuolella pienten sorkkien töminää.

Kuumia kesäöitä toivotellen! Ulla ja Utulilja

Sonnin siementä säilytetään pienen tikun sisällä, tikkua sanotaan ammattikielellä oljeksi.
Typpisailiö, jossa säilötään sonnin siemennestettä.
Sonnien siemenannokset säilytetään nestemäisessä typessä, lähes kahden sadan asteen pakkasessa.

 

Kuvassa Faban seminologi Sole Raittila ultraa Uusi-Mattilan Räiskälettä, joka myös on onnellisesti tiineenä. Ultraaja näkee otsallaan olevista laseista kuvan lätäköistä ja niissä toivottavasti kelluvasta alkiosta. Ultraus on tehokas tapa saada etukäteen tietoon mahdollinen mutta harvinainen kaksostiineys.

Ulla ja Utulilja ovat tiineitä!

Juhannuksena siemennetyt lehmäneidit Ulla ja Utulilja ovat tiineenä, eli kantavana, eli raskaana! Naudoilla tiineys tarkastetaan joko palpoimalla kohtu peräsuolen kautta joko pelkästään käsin tai ultraäänilaitteen avulla. Ultraäänilaitteella tiineys on mahdollista havaita jo noin 30 päivää siemennysajankohdan jälkeen. Ultrausta tekevät eläinlääkärit ja seminologit. Ammattimainen seminologi, eli keinosiementäjä voi tuntea käsin tunnustelemalla tiineyden noin 5-6 viikkoa siemennyksestä. Itse kotitarvesiementäjänä ja kotitarveseminologina tunnistan tiineyden noin yhdeksän viikon paikkeilla, jolloin sikiö on jo pienen hiirulaisen kokoinen ja kelluttelee nesteellä täyttyneessä kohdussa.

Neitien laskettu aika on 8.4.24 eli naudoilla tiineys kestää noin viikon kauemmin kuin ihmisellä, yhdeksän kuukautta ja noin kymmenen päivää. Onnea! Toivottavasti kaikki menee hyvin!